Test brzine

0
RUM
0
Pogreške
00:00
Vrijeme

Savjeti

Pokušajte ne gledati u tipkovnicu. Isprva će to biti teško, ali kako budete napredovali kroz vježbe, bit će vam sve lakše i prsti će se početi kretati bez razmišljanja o tome koji je prst povezan s kojom tipkom.
Dok učite tipkati, gledajte iznad tipkovnice kako biste vidjeli koji prst treba upotrijebiti. Ne bojte se pogreške – pogriješite li, program će vam pokazati ispravnu tipku. Ako ste pritisnuli dobru tipku, pokazuje se zeleno, a ako ste pritisnuli pogrešnu – crveno.
Novostečena znanja odmah pokušajte primijeniti na svakodnevni rad za računalom. Nema boljeg načina za učenje tipkanja.
Napravite raspored. Ako ne napravite raspored, lako ćete pronaći izgovor za nevježbanje.
Pratite broj pogrešaka i usredotočite se na smanjenje broja pogrešaka u budućim testovima, a ne na povećanje brzine tipkanja. Krajnji rezultat bit će povećana produktivnost.
Možda će vam pomoći tiho izgovaranje naziva tipke koju pritisnete. Ne posustajte zbog pogrešaka; slijepo tipkanje je vještina koja se može naučiti vježbom.
Budite strpljivi. Nakon što naučite pravilne obrasce prst-tipka, brzina i točnost dolaze same od sebe.
Pomičite samo onaj prst kojim trebate pritisnuti tipku. Ne dopustite da drugi prsti odu predaleko od svojih početnih tipki.
Vaši se prsti trebaju nalaziti na početnim tipkama, a ruke trebaju biti nagnute pod istim kutom kao tipkovnica. Ne dopustite da vam se zapešća ulijene: ne oslanjajte ih na stol ili tipkovnicu.
Svaku vježbu provježbajte nekoliko puta, sve dok niste zadovoljni svojom vještinom tipkanja.
Nemojte snažno udarati po tipkama. Pokušajte primjenjivati najmanju moguću silu. Opustite se između riječi polaganjem svih deset prstiju na površinu tipki.
Želite li odmoriti ruku bez aktiviranja tipki, istodobno položite svih pet prstiju bilo gdje na površinu tipkovnice.
Simbol pojedine tipke dodirnite lagano, ali odrešito, jednim po jednim prstom, pazeći da slučajno ne pritisnete neželjene tipke.
Za aktiviranje automatskog ponavljanja dodirnite i držite jedan prst na željenoj tipki. Za zaustavljanje automatskog ponavljanja podignite prst.
Igre tipkanja zabavan su način za poboljšanje brzine i točnosti tipkanja. Zabavite se dok učite!
Vježbe koordinacije prstiju, kao i vježbe za smanjivanje stresa, pomoći će vam umanjiti napetost, a često će vas i nasmijati. Veselo raspoloženje i ugodan okoliš mogu doprinijeti zabavnijem učenju.
Za svaku lekciju osigurajte sebi najmanje 30 minuta.
Prste držite što bliže početnom položaju, a tijekom učenja pokrete ruku svedite na najmanju moguću mjeru.
Tipkanje se uči kroz pogreške: pogodite li pogrešnu tipku, nemojte se obeshrabriti.
Pokušajte tipkati stalnom brzinom.
Podignuta zapešća omogućit će vam brzo pomicanje prstiju te brzo i točno pritiskanje tipki.
Za prijelaz između velikih/malih slova uvijek upotrijebite suprotnu ruku. Napomena: slova na tipkovnicama nekih prijenosnih računala mogu stajati bliže.
Provjerite svoju udaljenost od tipkovnice. Namjestite stolicu tako da izbjegnete česti problem - sjedenje preblizu tipkovnice. Prilagodite kut monitora kako biste smanjili odsjaj.
Što više vježbate, bolje ćete i brže tipkati.
Ako ne znate gdje se na tipkovnici nalazi slovo ili broj, ne možete ih otipkati bez gledanja u tipkovnicu.
Ako je moguće, vježbajte na običnoj tipkovnici, a ne na prijenosnom računalu.
Zauzmite udoban položaj nad tipkovnicom. Provjerite je li na pravoj visini za vaše prste.
Prije početka testa brzine tipkanja sjednite uspravno, a stopala položite ravno na pod. Laktove držite blizu tijela, ispružite zapešća i podlaktice te ne zaboravite na redovite pauze.
Vježbe opuštanja: što više raširite prste obje ruke. Zadržite pet sekundi, a zatim opustite. Ponovite ukupno tri puta.
Povremeno izmjerite brzinu tipkanja – tijekom učenja, našim alatom možete provjeriti svoj napredak u brzini i točnosti. Razina tipkanja određuje se prema broju riječi u minuti.
Testovi tipkanja mjere dvije stvari: brzinu i pogreške. Dok radite naš test brzine tipkanja, ne gledajte samo brzinu.
Ako je tipkovnica previsoka (stolica preniska), pogreške se obično događaju u gornjim redovima tipkovnice. Ako je tipkovnica preniska (stolica previsoka) , pogreške se obično događaju u donjim redovima tipkovnice.
Vježbe opuštanja: snagom mišića podignite dlan iz zapešća. Drugom rukom nježno potisnite palac prema natrag i dolje. Zadržite pet sekundi, a zatim opustite. Ponovite tri puta na svakoj ruci.
Vježbate li 30-60 minuta dnevno, za postizanje brzine tipkanja od ~50 riječi u minuti trebat će vam oko tjedan ili dva. Budite strpljivi.
Prije nego započnete test tipkanja, protegnite zapešća i prste.
Želite li tipkanje učiniti lakšim, trebali biste poboljšati spretnost rukama. Pomaže ako svirate gitaru ili neki drugi instrument koji zahtijeva upotrebu ruku.
Vježbe opuštanja: ispružite obje ruke sa spojenim prstima prema van i crtajte krugove dlanovima, zakrećući ih u zapešću. Pet krugova u jednom smjeru, a potom pet u drugom.
Čavrljajte s prijateljima i članovima obitelji.
Po dovršetku svake lekcije okušajte se u testu brzine.
Tijekom učenja tipkanja vrlo je važno da se pridržavate utvrđenoga rasporeda vježbanja. U protivnom, mišići prstiju počet će gubiti pamćenje.
Vježbe opuštanja: ispružite ruke prema van s dlanovima prema dolje. Podignite ruke u zrak kao da nekome želite reći da se zaustavi. Suprotnom rukom pritisnite dlan podignute ruke. Zadržite pritisak pet sekundi, a zatim opustite. Ponovite tri puta na svakoj ruci.
Naučite li brzo tipkanje uz gledanje u tipkovnicu, u svakodnevnim životnim situacijama i dalje ćete imati problema s pravopisnim pogreškama i pisanjem diktata jer nećete vidjeti pogreške na zaslonu.
Tijekom tipkanja ruke ogrnite ručnikom.
Počnite polako: prije nego što naučite brzo tipkati, naučite cijelu tipkovnicu.
Ako vam tipkanje uzrokuje bol, odmah prestanite tipkati i odmorite se.
Ako učite u radnom okruženju, pokušajte s poslodavcem dogovoriti mirno doba dana kada se možete posvetiti učenju - poslodavac će imati izravnu korist od vaših novih vještina.
Poželjno je izbjegavati dugo ostajanje u jednom položaju. Zadatke obavljajte naizmjenično, kada je to moguće.
Možete upotrebljavati softver koji će vas podsjećati da se odmorite od tipkovnice.
Vježbe opuštanja: ispružite ruku s dlanom okrenutim prema dolje. Spustite dlan iz zapešća prema dolje. Dlanom suprotne ruke pritisnite poleđinu spuštenoga dlana. Zadržite pritisak pet sekundi, a zatim opustite. Ponovite tri puta na svakoj ruci.
Posljednjih godina povećala se upotreba računala na poslu i kod kuće. Stoga se ponavljajuća stresna ozljeda („računalna šaka“) povezuje s upotrebom tipkovnice.
Da biste smanjili rizik od ozljeda nastalih prenaprezanjem, trebali biste slijediti upute o poželjnom držanju, tehnici, rasporedu na radnom mjestu te raditi redovite pauze.
Zapešće, laktovi i tipkovnica trebali bi stajati u istoj ravnini, pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na nadlaktice. Vrh zaslona treba biti blizu razine očiju.
Nemojte gledati u tipkovnicu dok tipkate. Povlačite prste preko nje dok ne pronađete oznake za početni položaj. Ne udarajte tipke. Pokušajte primjenjivati najmanju moguću silu.
Uspjeh i napredak ovise o vašoj odlučnosti da se držite slijepog tipkanja po dovršetku učenja. Za one koji bi mogli oklijevati, razmislite: zahvaljujući povećanoj produktivnosti za nekoliko tjedana, više ćete nego nadoknaditi vrijeme učenja.
Uz upotrebu tipki Ctrl i Alt, trebali biste naučiti upotrebljavati i glavne tipke - to je vrlo korisno za tipkovničke prečace.
Vježbanje u svakodnevnim životnim situacijama odličan je način za dodatno poboljšanje vještine i izgradnju samopouzdanja.
Napravite raspored za redovito vježbanje uz 'testove brzine' kako biste povećali brzinu tipkanja.