Ujian kelajuan

0
P/S
0
Ralat
00:00
Masa

Petunjuk

Cuba untuk tidak melihat pada papan kekunci. Ia akan menjadi sukar pada mulanya, tetapi semakin anda maju melalui latihan, anda akan mendapati ia menjadi lebih mudah dan jari anda akan mula bergerak tanpa anda sedari jari mana dikaitkan dengan kekunci tertentu.
Semakin anda belajar untuk menaip, lihat di atas papan kekunci untuk melihat jari mana untuk digunakan. Jangan takut untuk membuat kesilapan - jika anda lakukan, program akan menunjukkan kepada anda kekunci yang betul untuk digunakan. Jika kekunci itu betul, ia menunjukkan hijau, jika ia adalah salah - maka merah.
Dengan segera cuba gunakan pengetahuan baru yang diperolehi sebagai aktiviti harian terhadap komputer, tiada apa yang lebih baik untuk belajar menaip selain berlatih.
Sediakan jadual. Melainkan anda menubuhkan sebuah jadual untuk belajar, ia adalah terlalu mudah untuk mencari alasan untuk tidak berlatih.
Perhatikan bilangan kesilapan yang anda buat dan tumpukan perhatian kepada mengurangkan kesilapan anda dalam ujian masa depan dan bukannya meningkatkan kelajuan menaip anda. Hasilnya produktiviti dapat ditingkatkan.
Anda mungkin mendapati ia berguna untuk mengatakan secara perlahan nama kekunci semasa anda menekannya. Jangan biarkan kesilapan anda menyebabkan anda kehilangan semangat; penaipan sentuh adalah kemahiran yang boleh dipelajari dengan latihan.
Bersabar. Apabila corak jari menekan kekunci yang betul telah dipelajari, kelajuan dan ketepatan timbul secara semula jadi.
Gerakkan hanya jari yang diperlukan untuk menekan kekunci. Jangan biarkan jari lain untuk bergerak dari kekunci baris utama yang telah ditetapkan.
Jari anda harus pada kekunci baris utama dan tangan anda perlu condong pada sudut yang sama seperti papan kekunci. Jangan biarkan pergelangan tangan anda menjadi malas dan berehat atas meja atau papan kekunci.
Berlatih setiap latihan beberapa kali sehingga anda berpuas hati dengan kemahiran menaip anda.
Jangan mengetuk pada kekunci. Cuba menggunakan daya seminimum mungkin. Berehat di antara perkataan dengan merehatkan kesemua sepuluh jari pada permukaan kekunci.
Untuk merehatkan tangan tanpa mengaktifkan kekunci, letakkan semua lima jari pada masa yang sama di mana-mana permukaan papan kekunci.
Tekan simbol setiap kekunci dengan lembut tetapi teguh dengan satu jari pada satu-satu masa, menjaga agar tidak menekan kekunci tidak diingini dengan sengaja.
Untuk mengaktifkan pengulang-auto, sentuh dan tahan satu jari pada kekunci yang diingini. Angkat jari untuk menghentikan pengulang-auto.
Permainan menaip adalah cara yang menyeronokkan untuk meningkatkan kelajuan menaip dan ketepatan anda. Berseronoklah semasa anda belajar!
Latihan koordinasi jari dan latihan mengurangkan tekanan akan membantu mengurangkan ketegangan dan ia sering meletakkan senyuman pada muka anda. Perasaan gembira dan persekitaran yang menyenangkan boleh membantu membuat pembelajaran menyeronokkan.
Pastikan anda membenarkan sekurang-kurangnya 30 minit untuk setiap pelajaran.
Pastikan anda meletakkan jari anda sedekat mungkin dengan posisi utama dan meminimumkan pergerakan tangan semasa anda belajar.
Belajar menaip adalah tentang membuat kesilapan, jadi jangan kecewa jika anda menekan kekunci yang salah.
Cuba menaip dengan kelajuan yang tetap.
Mengangkat pergelangan tangan anda akan membantu memastikan jari anda boleh bergerak ke bawah dan menekan kekunci dengan cepat dan tepat.
Untuk beralih antara huruf besar/huruf kecil, sentiasa gunakan tangan yang bertentangan. Nota: huruf pada sesetengah papan kekunci komputer riba boleh berada berdekatan bersama.
Periksa jarak anda dari papan kekunci. Laraskan jarak kerusi anda untuk mengelakkan masalah yang sama - duduk terlalu dekat dengan papan kekunci. Laraskan sudut monitor anda untuk mengurangkan silau.
Lebih banyak anda berlatih, lebih baik anda akan menaip dan meningkatkan kelajuan anda.
Melainkan jika anda tahu di mana kekunci huruf atau nombor, anda tidak akan mampu untuk menaip tanpa melihat ke bawah di papan kekunci.
Jika boleh, cuba berlatih pada papan kekunci biasa dan bukan pada papan kekunci komputer riba.
Selesakan dengan papan kekunci anda dan pastikan ia adalah pada ketinggian yang betul untuk jari anda.
Sebelum anda mulakan ujian kelajuan menaip pastikan anda duduk tegak, kaki rata di atas lantai. Pastikan siku anda dekat dengan badan anda, pergelangan tangan anda lurus dan paras lengan anda sama dan ingat untuk mengambil rehat.
Latihan santai: Jarakkan jari kedua-dua tangan berjauhan. Tahan selama lima saat, kemudian berehat. Ulang untuk sebanyak tiga kali.
Pastikan untuk mengukur kelajuan menaip anda secara berkala - dengan alat kami, anda boleh menyemak kemajuan anda dalam kedua-dua kelajuan dan ketepatan yang anda belajar. Bilangan perkataan per minit menunjukkan tahap menaip anda.
Ujian menaip mengukur dua perkara, kelajuan dan kesilapan, jadi apabila anda mengambil ujian kelajuan menaip kami, jangan melihat hanya pada kelajuan anda.
Jika papan kekunci adalah terlalu tinggi (kerusi terlalu rendah) kesilapan biasanya berlaku di baris atas pada kekunci. Jika papan kekunci terlalu rendah (kerusi terlalu tinggi) kesilapan cenderung untuk berlaku di baris bawah pada papan kekunci.
Latihan santai: Bengkokkan pergelangan tangan anda ke atas, perlahan-lahan kenakan tekanan menggunakan tangan lain hingga ibu jari ke arah belakang dan ke bawah. Tahan selama lima saat dan berehat. Ulangi ini tiga kali setiap tangan.
Ia mungkin memerlukan satu atau dua minggu untuk mendapatkan kelajuan ~ 50 perkataan per minit jika anda berlatih 30-60 minit setiap hari. Bersabar.
Regangkan pergelangan tangan dan jari anda sebelum memulakan ujian menaip.
Jika anda ingin membuat menaip lebih mudah, anda perlu meningkatkan ketangkasan anda. Ia membantu jika anda bermain gitar atau instrumen lain yang memerlukan tangan anda.
Latihan santai: Regangkan kedua-dua tangan ke luar dengan jari dirapatkan dan lukis bulatan dengan tangan anda, dengan memutarkan ia pada pergelangan tangan. Lima bulatan dalam satu arah, dan lima pada arah bertentangan.
Berbual dengan rakan-rakan dan keluarga.
Selesai setiap pelajaran, kemudian cuba ujian kelajuan.
Apabila belajar untuk menaip, adalah penting untuk anda berpegang kepada latihan berjadual yang tetap atau jari anda akan mula kehilangan memori otot.
Latihan santai: Gerakkan tangan anda keluar dengan tapak tangan menghadap ke bawah. Angkat tangan sehingga seolah-olah anda memberitahu seseorang untuk berhenti. Dengan menggunakan tangan yang bertentangan, beri tekanan kepada tapak tangan yang telah diangkat. Tahan tekanan selama lima saat, kemudian berehat. Ulang sebanyak tiga kali setiap tangan.
Jika anda belajar untuk menaip secara pantas sambil melihat papan kekunci, anda akan terus mempunyai masa yang sukar dengan kesalahan ejaan dan proses menaip percakapan orang lain apabila anda berada dalam situasi menaip dunia sebenar kerana anda tidak akan dapat melihat kesalahan pada skrin.
Gantungkan tuala tangan pada tangan anda semasa anda menaip.
Mulakan dengan perlahan dan belajar keseluruhan papan kekunci sebelum anda belajar menaip dengan pantas.
Jika menaip menyebabkan anda sakit, berhenti serta-merta dan ambil rehat.
Jika anda belajar dalam persekitaran kerja, cuba untuk berunding dengan majikan anda untuk memperuntuk masa yang lapang untuk pembelajaran anda - majikan anda secara langsung akan mendapat manfaat daripada kemahiran baru anda.
Ia adalah wajar untuk mengelakkan kekal dalam satu kedudukan untuk jangka masa panjang. Atur hari anda dengan tugas yang bersilih ganti apabila mampu.
Penggunaan perisian boleh membantu anda untuk mengingatkan diri anda untuk berehat dari papan kekunci anda.
Latihan santai: Gerakkan tangan anda keluar, dengan tapak tangan menghadap ke bawah. Jatuhkan tapak tangan ke bawah pada pergelangan tangan. Dengan menggunakan tapak tangan yang bertentangan, beri tekanan kepada belakang tangan dijatuhkan. Tahan tekanan selama lima saat, kemudian berehat. Ulangi tiga kali setiap tangan.
Dalam tahun kebelakangan ini, penggunaan komputer telah meningkat di kedua-dua tempat kerja dan rumah, Kecederaan Ketegangan Berulang telah dikaitkan dengan penggunaan papan kekunci.
Untuk mengurangkan risiko anda untuk mendapat kecederaan penggunann berlebihan anda harus mengikuti amalan terbaik dalam postur, teknik, susun atur stesen kerja dan mengambil rehat yang tetap.
Pergelangan tangan, siku dan papan kekunci hendaklah mendatar pada satah yang sama dan bersudut 90 darjah terhadap lengan atas anda. Bahagian atas skrin anda harus berhampiran paras mata.
Jangan melihat papan kekunci apabila anda menaip. Hanya gerakkan jari anda sehingga ia menjumpai penanda baris utama. Jangan mengetuk pada kekunci. Cuba menggunakan daya seminimum mungkin.
Kejayaan dan kemajuan bergantung kepada keazaman anda meneruskan penaipan sentuh selepas anda selesai pembelajaran. Bagi mereka yang mungkin teragak-agak, anggap bahawa anda akan lebih daripada mendapatkan semula masa pembelajaran dalam beberapa minggu dari peningkatan produktiviti.
Anda juga perlu belajar untuk menggunakan kekunci utama bersama-sama dengan Ctrl dan Alt kunci - ini adalah sangat berguna untuk pintasan papan kekunci.
Berlatih dalam situasi kehidupan sebenar adalah cara yang baik untuk meningkatkan kemahiran anda dan membina keyakinan anda.
Jadualkan latihan biasa dengan 'Ujian Kelajuan' untuk meningkatkan kelajuan menaip anda.