Hastighetstest

0
OPM
0
Fel
00:00
Tid

Tips

Försök att inte titta på tangentbordet. Det kommer att vara svårt i början, men ju fler övningar du gör desto enklare blir det. Dina fingrar kommer att börja röra på sig utan att du medvetet beslutat vilket finger du ska använda för att trycka ned en viss tangent.
När du lär dig att skriva, titta ovanför tangentbordet för att se vilket finger du ska använda. Var inte rädd för att göra fel – om du gör fel kommer programmet att visa dig vilken som är rätt tangent. Om du har valt rätt tangent visar det grönt och har du valt fel visar programmet rött.
Du kan börja använda dina nyvunna kunskaper omedelbart i ditt dagliga datoranvändande – det finns inget bättre sätt att lära sig skriva på.
Gör upp ett schema. Utan ett träningsschema blir det alldeles för lätt att hitta ursäkter för att inte träna.
Håll ett öga på antalet fel du gör och koncentrera dig på att minska antalet fel i övningarna, snarare än att öka din skrivhastighet. Detta kommer att ge en ökad produktivitet i slutändan.
Det kan underlätta att tyst säga namnet på den tangent du trycker ned. Tappa inte modet när du gör fel. Att lära sig att skriva på tangentbordet utan att titta på tangenterna kräver övning.
Ha tålamod. När du har lärt dig hur du ska placera fingrarna på tangenterna kommer såväl både hastigheten som träffsäkerheten att öka av sig själva.
Flytta bara det finger som ska trycka ned en tangent. Låt inte övriga fingrar 'vandra bort' från 'sina' tangenter.
Fingrarna ska vara placerade på hemradens tangenter och dina händer ska luta i samma vinkel som tangentbordet. Vila inte dina handleder mot bordet eller tangentbordet.
Utför varje övning flera gånger tills du är nöjd med skrivfärdigheten.
Slå inte ned tangenterna. Försök att använda så lite kraft som möjligt. Koppla av mellan orden genom att lätt vila alla tio fingrar på tangenterna.
Du kan vila en hand utan att aktivera tangenterna genom att samtidigt lägga alla fem fingrarna någonstans på tangentbordet.
Tryck lätt men tydligt ned varje knapps symbol, en i taget, och var noga med att inte oavsiktligt trycka på fel tangent.
Tryck ned och håll en tangent nedtryckt om du vill aktivera automatisk upprepning av symbolen. Stoppa den automatiska upprepningen genom att släppa tangenten.
Tangentbordsträning i spelform är ett roligt sätt att öka din skrivhastighet och förbättra träffsäkerheten. Ha kul medan du lär dig!
Övningarna för bättre fingerkoordination och avspänning bidrar till att minska spänningarna och får dig att le. Med en positiv attityd och en trevlig miljö blir inlärningen rolig.
Använd minst 30 minuter till varje lektion.
Håll dina fingrar så nära hemraden som möjligt och försök göra så små rörelser som möjligt under tiden som du lär dig.
Att göra misstag när man lär sig att skriva är normalt, så tappa inte modet om du inte hittar rätt tangent på en gång.
Försök att skriva med jämn hastighet.
Om du lyfter på handlederna blir det lättare att nå tangenterna snabbt och exakt.
Använd alltid den motsatta handen när du vill växla mellan gemener och versaler. Obs! Tangenterna kan sitta närmare varandra på vissa bärbara datorer.
Kontrollera ditt avstånd från tangentbordet. Undvik att sitta för nära tangentbordet och justera bildskärmen vinkel för att slippa reflexer.
Ju mer du tränar, desto bättre och snabbare kommer du att kunna skriva.
Om du inte vet exakt var en bokstav eller siffra finns på tangentbordet kommer du inte att kunna skriva den utan att titta på tangentbordet.
Försök om möjligt att öva på ett vanligt tangentbord och inte på en bärbar dator.
Se till att tangentbordet känns bekvämt och att det är i rätt höjd för dina fingrar.
Innan du startar hastighetstestet ska du se till att du sitter med rak rygg och att fötterna vilar platt mot golvet. Håll armbågarna nära kroppen, handlederna och underarmarna raka och kom ihåg att ta regelbundna pauser.
Avslappnignsövningar: Spreta med bägge händers fingrar så mycket det går. Håll kvar i fem sekunder och vila sedan. Upprepa tre gånger.
Mät skrivhastigheten regelbundet – med vårt verktyg kan du kontrollera dina framsteg i både hastighet och precision under inlärningen. Antalet ord per minut anger skrivhastigheten.
Skrivtestet mäter både skrivhastighet och feltryckningar, så se inte bara till din hastighet, när du gör vårt test.
Om tangentbordet är för högt (för låg stol) tenderar felen att inträffa i den övre tangentbordsraden. Om tangentbordet är för lågt (för hög stol) tenderar felen att inträffa i den lägre tangentbordsraden.
Avslappningsövningar: Sträck fram handen och vinkla upp handleden. Stretcha den utsträckta tummen bakåt och nedåt med den andra handen. Håll kvar i fem sekunder och slappna av. Upprepa detta tre gånger per hand.
Om du tränar 30–60 minuter varje dag kan det ta upp till en eller två veckor att komma upp i en hastighet på ca 50 ord per minut. Ha tålamod.
Stretcha dina handleder och fingrar innan du påbörjar ett test.
Om du tränar upp din fingerfärdighet blir det lättare att skriva. Det kan hjälpa att spela gitarr eller ett annat instrument som kräver att du använder fingrarna.
Avslappningsövningar: Sträck fram båda armarna med fingrarna sammanhållna och rita en cirkel med händerna genom att rotera din handled. Fem cirklar åt ena hållet och fem åt andra hållet.
Chatta med vänner och familj.
Gör ett hastighetstest efter varje avslutad lektion.
För att kunna dra nytta av muskelminnet i fingrarna är det mycket viktigt att du håller dig till ett regelbundet övningsschema när du lär dig att skriva på tangentbordet.
Avslappnande övningar: Håll ut armarna med handflatorna nedåt. Höj händerna som om du signalerar till någon att stannaa. Tryck med motsatt hand den uppsträckta handens handflata. Håll kvar i 5 sekunder och slappna sedan av. Upprepa 3 gånger per hand.
Om du lär dig att skriva snabbt genom att titta på tangentbordet, kommer du även i fortsättningen att ha problem med stavfel och diktamensuppgifter i arbetslivet eftersom du inte kan se felen på skärmen när du skriver.
Lägg en handduk över händerna medan du skriver.
Börja långsamt och lär dig hela tangentbordet innan du lär dig att skriva snabbt.
Om du får ont när du skriver ska du sluta omedelbart och ta en paus.
Om du övar på din arbetsplats, försök att komma överens med arbetsgivaren om en lugn stund på dagen då du kan ägna dig åt övningarna – din arbetsgivare kommer att dra fördel av dina nya kunskaper omedelbart.
Undvik att stanna i samma position under långa perioder. Växla mellan olika arbetsuppgifter under dagen om det är möjligt.
Du kan ha hjälp av en programvara som påminner dig om att ta en paus från tangentbordet.
Avslappnande övningar: Håll ut armarna med handflatorna nedåt. Höj händerna som om du signalerar till någon att stanna. Tryck med motsatt hand den uppsträckta handens handflata. Håll kvar i 5 sekunder och slappna sedan av. Upprepa 3 gånger per hand.
Med en ökad datoranvändning både på arbetet och i hemmet de senaste åren har förslitningsskador i samband med tangentbordsanvändning blivit allt vanligare.
För att minska risken för förslitningsskador bör du följa allmänna rekommendationer vad gäller arbetsställning, teknik, arbetsstationens konfiguration och regelbundna pauser.
Handlederna, armbågarna och tangentbordet ska ligga i samma horisontella plan och i 90 graders vinkel mot överarmarna. Den övre delen av skärmen bör vara nära ögonhöjd.
Titta inte på tangentbordet när du skriver. Bara dra fingrarna runt tills du känner hemradens upphöjda markeringar. Hamra inte på tangenterna. Försök använda så lite kraft som möjligt.
Det är din egen beslutsamhet som avgör hur stor framgång du har med din tangentbordsträning. Tänk på att den tid du lägger ner på övningarna kommer att återbetala sig i form av ökad produktivitet.
Du bör också lära dig att använda de viktigaste tangenterna tillsammans med Ctrl och Alt – Detta är mycket användbart för kortkommandon.
Ett bra sätt att ytterligare förbättra dina kunskaper och bygga upp självförtroendet är att öva i verkliga situationer.
Schemalägg regelbundna hastighetstester för att förbättra skrivhastigheten.